Målrettet formidling af viden til marken - SEGES Projektsitet
Formål
Dansk landbrugs konkurrencekraft bygger bl.a. på en hurtig og effektiv formidling og ibrugtagning af ny faglig viden. Dette projekt skal sikre, at landmanden altid har et opdateret, solidt og fagligt velfunderet fundament af viden til at kunne styre og optimere produktionen til gavn for økonomi og miljø.
Aktiviteter
I projektet indsamles og bearbejdes såvel den nyeste planteavlsfaglige viden, som forståelsen af de aktuelle produktionsbetingelser og økonomiske forhold, hvorefter denne information og viden formidles målrettet til landmænd og rådgivere.
Aktiviteterne er planlagt og fordelt i 6 arbejdspakker således, at der i arbejdspakke 1 indsamles og formidles bred plantefaglig og praksisnær dyrkningsrelateret viden, mens arbejdspakke 3 og 5 relaterer sig specifikt til viden om fremtidens grovfoderproduktion. Arbejdspakke 2 og 4 omhandler henholdsvis emner indenfor regler/rammebetingelser og produktionsøkonomiske spørgsmål. Endelig er formålet med arbejdspakke 6 at lette fremsøgningen af viden og resultater fra Landsforsøgene.
Som en samlet indsats støtter aktiviteterne op om, og giver landmanden det bedst mulige vidensgrundlag at drive sin bedrift på, og derved, samlet set, en styrkelse af dansk planteavl.
Effekter
Når landmænd og rådgivere har let adgang til den nyeste viden indenfor såvel håndtering af de givne rammebetingelser som indenfor planteavlsfaglige emner, giver man dansk landbrug de bedste mulig-heder for fortsat at drive og udvikle planteproduktionen.
Landbrugsstyrelsen har opdateret kort over grønne og gule marker i IMK onsdag 9. oktober. Landmand.dk er også opdateret. Nu er der ca. 18.000 gule marker, som har skiftet farve til grøn siden første visning 2. september.
Teknologisk Institut har testet teknikker til pletsprøjtning med glyphosat i stub. WeedSeeker sensoren gav det laveste forbrug og størst præcision, men er også en dyr teknik med lav kapacitet. Der er brug for yderligere udvikling af teknologier til dette.
I ansøgningsrunderne til målrettede efterafgrøder vil data være tilgængelige i form af et arbejdsområde til AgroGIS. Data vil blive opdateret samme takst som de visuelle kort på LandbrugsInfo og Landmand.dk
I Tyskland er der mange steder udbredt resistens hos Ramularia mod både triazoler og SDHI-midler, så svampen ikke kan bekæmpes. Der udføres derfor forsøg med alternative midler.
Der er ingen bekæmpelsesmuligheder på nuværende tidspunkt. Hvis kun et enkelt skud er angrebet, kan planten kompensere for angrebet. Dette er ikke muligt ved mange angrebne skud.
Hvert år ses tilfælde af havrecystenematoder eller "havreål". Havre er mest følsom for angreb og både modtagelige og resistente havresorter skades af angreb. De fleste vårbygsorter er resistente, men ikke alle. Alle vårhvedesorter er modtagelige.
Se maksimale doseringer, og eksempler på anvendelse af trinexapacmidler til vækstregulering i landbrugsafgrøder. Ændringer i reglerne får betydning for de maksimale doseringer af trinexapac i splitstategier.
AQ 10 (699-3), som indeholder Ampelomyces quisqualis M-10, er ikke blevet genansøgt. Derfor er der forbud mod salg fra eksisterende lagre pr. 1. februar 2020, og der er anvendelses- og brugsforbud pr. 1. februar 2021.
Artikel omhandlende stigende problemer med resistens og et faldende antal godkendte aktivstoffer.Artikel omhandlende stigende problemer med resistens og et faldende antal godkendte aktivstoffer.
Insektmidlet Azatin EC er godkendt til insektbekæmpelse i jordbær, tomater, aubergine, agurk, squash, melon, græskar, spinat, salater, krydderurter og prydplanter i væksthus
Efter anmodning fra HortiAdvice har Miljøstyrelsen godkendt en række azoxystrobin-produkter til mindre anvendelse mod svampesygdomme i planteskolekulturer og prydplanter på friland og i væksthus.
Mesurolbejdsen forventes ikke nygodkendt i EU. Afviklingsfristen er pt. ikke fastlagt, men det forventes, at der må sås bejdset majs til og med 2020. Nogle firmaer vil i givet fald tilbyde bejdsen til sæson 2020, men i reduceret omfang.
Forekomsten vil blive fulgt i vårhvede og vårbyg i et registreringsnet fra primo maj. De seneste år har der været angreb i vårhvede, men ikke i vårbyg. Hold generelt øje med de voksne bygfluer.
Kvikbekæmpelse med glyphosat før høst er en effektiv metode til at bekæmpe kvik i foderafgrøder. Hvis tidsler og andre rodukrudtsarter er i vækst før høst, er der også god effekt mod disse. Glyphosat må ikke anvendes i afgrøder til konsum.
Bekæmpelse anbefales på de tidligste vækststadier ved 5 procent angrebne planter. Evt. bekæmpelse anbefales dog tidligst fra primo til medio marts, og kun såfremt der er vækst i planterne på dette tidspunkt.
Vær opmærksom på evt. tidlige angreb, da rapsen i år er bejdset med midler med svag effekt mod rapsjordlopper eller er ubejdset. Behovet for at bekæmpe larver følges igen via gule fangbakker i registreringsnettet.
Miljøstyrelsen har offentliggjort bekæmpelsesmiddelstatisk for 2017. Pesticidbelastningen er i 2017 beregnet til 1,69, hvilket er under målet i pesticidstrategi 2017-2021 på maximalt 1,96.
Der er i 2019 fundet angreb i en mark med vinterhvede hhv. vinterbyg. Smitstof vurderes endnu så sparsomt forekommende i Danmark, at en målrettet bekæmpelse ikke anbefales.
Serenade har fået udvidet godkendelsen til også at omfatte kartofler, raps og hvede, triticale, byg, rug og havre. Produktet har svag effekt mod svampesygdomme.
Planteanalyser kan være et godt hjælpemiddel til at diagnosticere ”problemmarker” og ”problemområder” og til at få fokus på en optimal næringsstofforsyning. Der er udviklet et regneark, som kan anvendes ved fortolkning af resultaterne.
Cliophar 600 SL er blevet godkendt til ukrudtsbekæmpelse i raps, sukkerroer, foderroer, rødbede, hovedkål, etablerede trækulturer og gran- og ædelgranarter hvert 4. år.
De anbefalede frøblandinger er blevet revideret. Eneste ændring er, at i blanding Ø21 er indholdet af timoté øget og engsvingel udgår, så der er en anbefalet blanding med stor andel af timoté til afgræsning.
Det er særligt de jordbrugsvirksomheder, som er ophørt i løbet af planperioden, og som derfor skal levere et ophørsregnskab, som har brug for denne indberetningsmulighed på Landbrugsindberetning.dk.
For at hjælpe til at komme helt i mål med de 142.000 ha målrettede efterafgrøder, har SEGES udarbejdet to nye oversigtskort, der viser restbehovet i ha i forhold til henholdsvis grundvands- og kystvandsindsatsen.
Efter anmodning fra HortiAdvice har Miljøstyrelsen givet dispensation til anvendelse af Acrobat Plus til bekæmpelse af svampesygdomme i kepaløg, skalotteløg, hvidløg, porrer og forårsløg i 2019.
Efter anmodning fra HortiAdvice har Miljøstyrelsen givet dispensation til anvendelse af Select 240 EC til bekæmpelse af enårigt rapgræs i jordbær, løg, gulerod, pastinak, persillerod, rødbede, havefrø- og planteskolekulturer i 2019.
Godkendelsespapirerne foreligger ikke pt., men der gives dispensation til bejdsning af roer med skadedyrsmidlet Gaucho i 2020 under specifikke forudsætninger.
Miljøstyrelsen har givet dispensation til anvendelse af Conserve mod larver af selleriminérfluen i bladselleri i perioden den 18. juni til den 1. oktober 2019
Efter anmodning fra HortiAdvice har Miljøstyrelsen givet dispensation til anvendelse af Conserve mod pletvingefluen fra 4. juli til 20 oktober 2019 til:
Efter anmodning fra HortiAdvice har Miljøstyrelsen givet dispensation til anvendelse af Vertimec EC mod trips i porrer i perioden den 5. juli til den 28. oktober 2019.
Integral Pro har kun meget begrænset effekt mod rapsjordlopper. Lumiposa har væsentlig effekt mod kålfluelarver, men svingende effekt mod rapsjordlopper.
I uge 35-38 mangler der fortsat 20-150 mm regn for at udløse en forlængelse af udbringningsfristen fra den 1. oktober til 15. den oktober. Normalnedbøren i perioden er 70-100 mm.
Efter anmodning fra HortiAdvice har Miljøstyrelsen godkendt Flexity til mindre anvendelse mod meldug i agurk, squash, tomat, peberfrugt og aubergine i væksthus.
Såning af vinterbyg senest 7. september er et alternativ til pligtige, husdyr og målrettede efterafgrøder. Generelt anbefales tidlig såning af vinterbyg ikke, fordi risikoen er for stor. Læs mere om overvejelser ved tidlig såning af vinterbyg.
Tidlig såning af vinterrug er godkendt som alternativ til pligtige, husdyr og målrettede efterafgrøder ved såning senest 7. september. Overvej om du skal så rugen tidligt.
Fra 16. september kan forekomsten af bladlus i vinterbyg og -hvede i tidligt såede marker i milde områder følges. Bladlusene kan overføre havrerødsotvirus. Bekæmpelse rettet mod bygfluer anbefales kun undtagelsesvis.
Der kan overdrages pligtige efterafgrøder mellem to virksomheder, som er tilmeldt Register for gødningsregnskab, såfremt begge virksomheder har et efterafgrødekrav eller afgiver er ophørt i Register for gødningsregnskab.
I nogle marker er der tale om alvorlige frostskader. Dette er meget usædvanligt og antages at skyldes lavere frostskader end normalt og over mange dage samt en kraftig udvikling af mange marker i foråret
Landmænd, som dyrker meget hvede, kan selv sætte feromonfælder op og følge forekomsten af hvedegalmyg. Sheriff og Kalmar er resistente. Husk også fælder i vårhvede.
Miljøstyrelsen har med virkning fra den 1. oktober 2019 tilbagekaldt godkendelsen for mindre anvendelse af Confidor WG 70 (18-365) og Warrant 70 WG (11-41) mod bladlus i salat, blomkål og kinakål i væksthus til senere udplantning.
Regnearket græsinfo er blevet opdateret med de nyeste forsøgsresultater. Med regnearket får du overblikket over afprøvede sorter af alm. rajgræs, hybrid rajgræs rajsvingel og strandsvingel siden 2008.
Mange såede grønrug i efteråret for at have tilstrækkeligt med grovfoder. Nu skal den snart høstes, så her får du retningslinjerne for at vælge det helt rigtige tidspunkt.
Den første tildeling af kvælstof i handelsgødning kan ske ved begyndende vækst. Ved fordeling af kvælstof i handelsgødning er det vigtigt at tage hensyn til den aktuelle bestand af kløver i marken og antal år med kløvergræs på arealet.
Vigtigste ændringer er, at fosfor i bioaske nu håndteres under denne bekendtgørelse. Der bliver krav om brug af ureaseinhibitorer i amidholdige gødninger.
Generelt er der ikke behov for efterårsgødskning af vintersæd. Men i marker med lave fosfortal, manganproblemer og lav kvælstofforsyning kan placering af gødning være aktuelt.
Regnfastheden og dermed kravet til antal timers tørvejr efter sprøjtning varierer betragteligt for forskellige bekæmpelsesmidler. Se oversigten over midlernes regnfasthed.
Kernemajs skal høstes, så snart den sorte plet er synlig ved kernernes tilhæftningssted og med maks. 40 pct. vand. Senere høst øger risikoen for angreb af Fusarium. I CropManager kan du følge prognosen for vandprocenten i dine marker.
Kolbemajs høstes med 55 pct. tørstof. Marker med en god og ensartet kolbeudvikling er bedst egnet til kolbemajs. Sørg for kort snitlængde og god kerneknusning. Vær opmærksom på at have tilpas lille udtagningsflade
Snit majs med 30-34 pct. tørstof, kort og ensartet med 8 mm snitlængde. Knive og modskær på finsnitteren skal være skarpe og korrekt indstillet, så alle blade bliver eksakt finsnittet. Vær omhyggelig med udlægning og komprimering i tynde lag i lageret
Majs skal høstes med 30-34 pct. tørstof. Er planterne uens udviklet, skal man vente på, at mindst totredjedele af kolberne er tilstrækkelig udviklet. Det er den del af marken, som bidrager mest til udbyttet, som bestemmer høsttidspunktet.
SEGES var repræsenteret ved 1st International Wheat Conference. Se program og et specielt interessant indlæg af Ammar et al. omkring mulighederne for at udvide den industrielle anvendelse af hvede.
Effektiv bekæmpelse er vanskelig. Det er vigtigt at bekæmpe larverne, mens de er helt små. Tilpas sprøjteteknikken efter, at larverne sidder på bladundersiderne.
Godkendelsen til Karate 2,5 WG udløb den 30. september 2019, og midlet er netop blevet afmeldt. Et eventuelt restlager må anvendes indtil den 1. maj 2021, hvorefter der er opbevarings- og anvendelsesforbud.
SEGES deltog, da JA (forening for jordbrugsakademikere) inviterede til konferencen ”Hvordan opfylder vi klimamålene?” på Christiansborg. Se program og indtryk fra dagen her
Ved Nordic Remote Sensing konferencen, arrangeret af Institut for Advanced Studies, Aarhus Universitet, præsenterede SEGES eksempler på anvendelsen af fjernmåling, satellit- og drone-data, i dansk landbrug. Se indlægget her.
Meldug, bygrust og brunrust dominerer. Evt. bekæmpelse er først aktuel senere ved væsentlig nyvækst, da formålet er at beskytte de mere blivende blade.
Der er indført en mulighed for at vælge et lavere tilstræbt reaktionstal på JB 5-6 i kalkprogrammet i Mark Analyse Online. Det kan anvendes, hvis der ikke er behov for kalk til forbedring af jordstruktur. Ændringen medfører et lavere kalkbehov
To arter dominerer, og kun hos den ene art er der fundet nedsat følsomhed mod pyrethroider (excl. Mavrik Vita) i Tyskland. I Danmark forventes god effekt af pyrethroiderne.
N-min-indholdet i jord varierer efter, hvornår den er udtaget om foråret. Derfor skal der korrigeres for udtagningstidspunktet, når prøverne bruges til beregning af kvælstofbehovet. Denne funktion lægges ind i N-min-regnearket